Dova je naš spas

Bismillahi Rrahmani Rrahim

25.09.2007.

Nedostaješ mi...U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Nedostaješ mi, Allahov Poslaniče...

Ne mogu da ne kažem, a trudit ću se da ono što kažem ne uvrijedi nekog. Boli me kada čujem vjernike da Allahovom Poslaniku, s.a.w.s., ne pridaju dovoljno poštovanja. Pred očima svog stava zakucaju ajet: "Reci, doista sam ja čovjek poput vas"... Muhammed, s.a.w.s., je čovjek kao i mi, i isključivost kojom gledaju na ovaj ajet je bolna.

On je, rekoše mi - samo prenosilac. Donio Allahovu Riječ, objasnio je i umro. Kraj priče! Kao da su dočekali, saslušali pa ispratili poštara!

Zar nisu svjesni da su ashabi imali tu čast da govore, putuju, jedu, ratuju, klanjaju sa NAJBOLJIM STVORENJEM U KOSMOSU? Zašto kažem najboljim? Zato što me nikad kamen selamio nije kao njega. Zato što nikad kamenčići u mojoj ruci nisu tespih šaptali. Zato što nikad moja dova i moj pogled nije rascijepio Mjesec.. Zato, zato...

Ashabi, r.a., su se na kraju i morali rastati od njegove plemenite ličnosti. Bilal, r.a., je po njegovom preseljenju u Šam odselio, ne mogavši gledati Medinu časnu bez Resula, s.a.w.s., koji ju je učinio Svijetlom (El-Munewwerah).
I drvo, panj, je plakalo za njim, s.a.w.s., a među nama danas vjernici kažu, Poslanik, donio poruku pa otišao... Imami Ahmed, Buhari, Tirmizi, Ibn Madže, prenijeće nam svojom vjernom riječju zvuk jecaja i toplinu suza ovih.


Dok bi Muhammed, s.a.w.s., držao hutbu, pa stojeći duže, oslonio bi svoju plemenitu ruku na panj posječene palme. Kada se broj klanjača uvećao, ashabi mu načiniše mimber na kom će stajati dok drži hutbu.


Poslanik, s.a.w.s., sljedeće džume prođe pored panja i uspe se na mimber. Ashabi tada začuše jecaje, toliko glasne da se mesdžid tresao a panj je ispucao. Nije se smirio dok Poslanik, s.a.w.s., nije sišao sa mimbera, spustio svoju plemenitu ruku i pomilovao panj. Obgrlio ga je rukama i primio na svoje časne grudi, te se panj potpuno smirio.


Poslanik, s.a.w.s., mu tada dade da izabere jednu od radosti dvije: da postane drvo od Džennetskog drveća, da mu žile piju iz Džennetskih rijeka, ili da opet postane plodno drvo na Dunjaluku.
Panj je odabrao prvu radost a Poslanik, s.a.w.s., mu tri puta obećava da će, ako Allah da biti tako.

Zatim je Poslanik, s.a.w.s., ashabima rekao: "Tako mi Onog u čijoj je ruci moja duša, da ga nisam smirio, plakao bi ovako do Sudnjeg dana iz čežnje za Allahovim Poslanikom"!

Ehh,tugo moja. Panj, trup presječene palme, plakao bi do Sudnjega dana što na njemu nije Resulova s.a.w.s. ruka, a mi danas kažemo, Poslanik bio, čovjek kao i mi, došao pa otišao!

On je bio milost svim svjetovima, pa i svijetu drveća kako predaja potvrdi, a da je dao Allah aza wa džall da mi makar sebi samima umijemo milost biti, slijedeći poruke njegove...


Salawat i selam neka su na tebe Muhammede, i da Allah da da te duše naše kao onaj panj u Džennetu kao sabesjednika čekaju...

(Pisac: Jedna osoba koja vjeruje u Allaha swt, da je Allah swt obaseli Džennetom firdews)

25.09.2007.

Dali smo ...Bismillahi Rrahmani Rrahim

Wa salatu wa salamu 'ala sejjidina Muhammedin s.a.v.s.

Zaista Allahu swt moramo biti svaki dan zahvalni, što nam je podario ponovo mogućnost, da tražimo oprost i ćinimo dobra djela.
Čovjek kad legne spavati, Allah swt pozove njegovu dusu kod sebe. Znaci naše duše putuju svaku noć kod našeg Gospodara svih svijetova i On odlučuje, dali će se ona vratiti svom tijelu ili će ostati kod Njega. Znači svaki od nas je svaku noć u opasnost - SMRTI - zato postoji dova, koju bi čovjek musliman, savko jutro trebao izgovarat, a ona glasi:

"Alhamdulillahi elledhi ahjana ba'damaa amaatanaa wa ilejhinašuur" u prevodu ova dova znaci: Hvala Allahu koji nas je oživio, nakon što nas je usmrtio i Njemu se sve vraća.

-> zato neki kažu da je "san" (spavanje) mala smrt.

"O' Allahu, Stvoritelju Nebesa i Zemlje, Ti koji znaš vidljivi i nevidljivi svijet, ja Ti dajem obećanje na ovome svijetu da svjedočim da nema Boga osim Allaha. Ti si Jedini, Ti nemaš ortaka, i svjedočim da je Muhammed Tvoj rob i Poslanik, ako me prepustiš samom sebi, tome približava zlu, a udaljava me od dobra, ja sam siguran samo u Tvoju milost, daj mi Svoje obećanje koje ćeš ispuniti na budućem svijetu, Ti zaista nećeš iznevjeriti obećanje."

Amiiin ya Rabbil alemin


(Neće se izgovoriti ove riječi, a da Allah ne kaže Svojim melekima na Dan Suđenja: 'Zaista je moj rob zatražio od Mene obećanje, pa ispunite mu obećanje' paće ga Allah dž.š. uvesti u Džennet"

Dova je naš spas
<< 09/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


٠•● Nase oruzje ●•٠

٠•● Oni vole Allaha ●•٠
~ Kozaracki kuhar ~
~ Amela ~
~ Amatullah ~
~ Die wahre Religion ~
~ Duaa/Bittgebete ~
~ Islamische Datenbank ~


-> VRIJEME TEČE <-

٠•● Nauka! (Bosanski) ●•٠

٠•● Nauka! (Deutsch) ●•٠

٠•● POUKA ●•٠
Momenti primanja dove

U casnim tekstovima stoji da se dova prima u sledecim vremenima:
-Lejletul kadr
-Mjesec Ramadan
-Dzumanska noc
-Bajramske noci
-Vrijeme zadnje trecine noci
-U vrijeme zore
-U posljednji dzumanski sat
-U vrijeme izmedu ezana i ikameta
-U vrijeme silaska neke nevolje
-Nakon propisanog namaza
-Poslije ucenja Kur`ana
-Prilikom cinjenja sedzde
-Pri spustanju kise
-Prilikom kretanja u borbu na Allahovom putu
-U vrijeme kad je srce cisto
-U vrijeme iftara
-Izmedu podne i ikindije namaza
-U vrijeme putovanja
-U vrijeme teskih okolnosti


BROJAČ POSJETA
24483