Dova je naš spas

Bismillahi Rrahmani Rrahim

24.09.2007.

Šejtanove zamke
O Podjeli srca na zdrava, bolesna i mrtva

Za srce se običava kazati da je živo ili da nije živo. Shodno tome pravi se i podjela koja kaže da se srce može nalaziti u jednom od tri spomenuta stanja.

Zdravo je srce čisto (selim) srce; na Sudnem će danu biti spašeni samo oni koji pred Allaha dođu takvog srca, jer Uzvišeni kaže:

„Na Dan kada neće nikakvo blago, a ni sinovi, od koristi biti, samo će onaj koji Allahu čista srca dođe spašen biti“ (Eš-Šu’ara, 88-89),

Riječ selim znači „zdrav, čist, neporočan“, a upotrijebljena je u ovom obliku da bi se naglašseno izrazilo svojstvo, tako se za nekoga kaže da je čista srca (selimul-kalbi) ukoliko je čistota i neporočnost njegova postojana odlika. Riječ selim ima oprečno značenje u odnosu na riječ merid, sekim, ‚’alil (bolestan slab).

Različiti se izrazi i formulacije koirste da bi se kazalo šta se podrazumjijeva pod zdravim srcem, ali sve one kazuju da je to srce koje je lišeno bilo koje strasti protivne Allahovim zapovijedima i zabranama i bilo koje sumnje koja bi se pojavila spram onoga što je On kazao. Takvo srce čisto je od obožavanja ikoga osim Allaha i od povođenje za nekim osim za Njegovim Vjerovjesnikom. Ono je besprijekorno predano ljubavi prema Allahu i slijeđenju Njegova Vjerovjenika. Njega se boji i Njemu upravlja nadu, na Njega se oslanja, Njemu se obraća i pokorava i uvijek teži onome cime je On zadovoljan, a kloni se, na svaki način, Njegove srdžbe. Ovo je suština obožavanja, a ono je valjano samo ako je upravljeno jedinom Allahu.

Ima li neko ko se želi potruditi?

Rečeno je Hasanu el-Basriju: »Ebu Sa'ide, šta da radimo? Družimo se sa ljudima koji nas plaše sve dok naše srce ne obuzme strah.« Pa reče Hasan el-Basri:
»Tako mi Allaha bolje ti je da budeš sa ljudima koji te plaše sve dok ti ne nestane pouzdanje, nego da se družiš sa ljudima koji će ti ulivati pouzdanje sve dok ti ne iščezne strah!«
Ova naša stanka je sa časnim ajetom koji unosi strah u srce od onoga koji ga pročita. Onaj ko bude spreman za njega spasio se Allahovom dozvolom. Ajet koji da je objavljen brdu raspalo bi se… Ajet koji je toliko ušiju čulo pa zašutjelo… Ajet koji je toliko očiju pročitalo pa zaplakalo… Koliko ga je srca shvatilo pa postalo skrušeno. Ajet kojeg je toliko nemarni pažljivo posmatrao pa se pokajao… I koliko je onaj kome je predočen razmišljao o njemu pa se vratio svome Gospodaru i zamolio ga za oprost…Ajet govori o odlasku… A kakvom odlasku? O putovanju… O kakvo će to biti putovanje!

To su riječi Allaha Uzvišenog: »Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobit će te u potpunosti plate vaše, i ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao ono što je želio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.« (Ali'Imran, 185)

Da, sestro mila i brate dragi, to je tvoj odlazak na drugi svijet-ahiret. To je putovanje za ćiji kraj molimo da bude Džennet, a ne Džehennem!

Gospodaru moj, nemoj me kazniti,
jer ja priznajem ono što je bilo od mene.
Koliko propusta imam među svijetom,
a Ti si prema meni blagodaran i milostiv.
Kada razmišljam o kajanju za njih,
grizem vrhove prsta i škripim zubima.
Nemam drugog izlaza osim svoje nade,
Tvoga oprosta, ako oprostiš,
i mog lijepog mišljenja.
Ljudi smatraju da sam dobar,
a ja sam, uistinu,
najgori čovjek ako mi ne oprostiš.
Amiinn…

Dova je naš spas
<< 09/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


٠•● Nase oruzje ●•٠

٠•● Oni vole Allaha ●•٠
~ Kozaracki kuhar ~
~ Amela ~
~ Amatullah ~
~ Die wahre Religion ~
~ Duaa/Bittgebete ~
~ Islamische Datenbank ~


-> VRIJEME TEČE <-

٠•● Nauka! (Bosanski) ●•٠

٠•● Nauka! (Deutsch) ●•٠

٠•● POUKA ●•٠
Momenti primanja dove

U casnim tekstovima stoji da se dova prima u sledecim vremenima:
-Lejletul kadr
-Mjesec Ramadan
-Dzumanska noc
-Bajramske noci
-Vrijeme zadnje trecine noci
-U vrijeme zore
-U posljednji dzumanski sat
-U vrijeme izmedu ezana i ikameta
-U vrijeme silaska neke nevolje
-Nakon propisanog namaza
-Poslije ucenja Kur`ana
-Prilikom cinjenja sedzde
-Pri spustanju kise
-Prilikom kretanja u borbu na Allahovom putu
-U vrijeme kad je srce cisto
-U vrijeme iftara
-Izmedu podne i ikindije namaza
-U vrijeme putovanja
-U vrijeme teskih okolnosti


BROJAČ POSJETA
24483