Dova je naš spas

Bismillahi Rrahmani Rrahim

23.09.2007.

Šnajder i mušterija

Bismillahi Rrahmani Rrahim

Alhamdulillillahi Rabbil A’lemin wa salatu wa salamu ala Muhammedin wa ala Alihi wa Sahbihi wa man ittaba ahum bi Ihsaanin ila Yaumi-Diin. Ama baad

Astagfirullah wa etubu ilejh

Es selam alejkum sestre mile i draga braćo

Danas slijedi „Dourus wa ibr“ ->  Poruka i PoukaSjetila sam se jedne priće, koju sam nedavno ćula. A ona glasi:

Bio je nekad davno jedan krojač, koji je kroji haljine muške, znaci bilo je to u davna doba, dok je narod posjedao stid i ispravno razmišljanje o Allahu swt.

Došao mu je jedan čovjek i objasnio mu da želi imati jednu prelijepu haljinu. Da bih šnajder znao, šta on tacno želi, mušterija je htjela opisati kroj i sve ostalo. Na to mu je šnajder sa saburom rekao, da se on ništa nesikira, da će on tu haljinu prelijepo sašiti. Odredili su rok i svak je otišao svojim putem.

U određeni dan, kupac je svratio kod šnajdera, da uzme naručenu haljinu. Kad je ugledao haljinu bio je jako nezadovoljan, i ako je izgledala prelijepa, ali se mušteriji nije svidjela.

Šnajder je pao u plač i jecao, pa mu je kupac rekao, da se smiri i da nije toliko loša haljina. Šnajder se okrenuo i rekao: „Eh neznalica, neplačem ja zbog tebe, niti zbog dunjaluka, niti haljine što si naručio. Vec plačem iz razloga, sto sam u trenu kad si mi rekao da ti nevalja haljina i da nisi zadovoljan – pomislio – kako čitav život radim dobra djela, pomažem starijima, dobar sam prema roditeljima, pozivam na dobro i odvraćam od zla, postim, klanjam svaki vakat, djelim sadaku, dovim i znam da nam se blizi čas obračunavanja – sjetio sam se kako ću morat stati pred Gospodara svih svijetova. I zamislio sam sebi, kako bi i On Svemogući mogao isto reagovati kao ti. Moglo bih se desiti da se Allahu swt nebudu sviđali moji postupci, da nebude zadovoljan.

La ilahe illallah … obadvoje su počeli jecati i plakati, mušterija i šnajder … Allahu ekber.

Allahu ekber, Allahu ekber, Allahu ekber

Ya Hajju ya Qajjum
Tebi se utječem od svoje nestrpljivosti, nerazumjevanju, i zabludi. Ti si Jedini Koji zna, gdje nam je sreća. Pa mene i moju porodicu uputi na najispravniji put.

Samo Tebi se Jadam, samo sa Tobom pričam. Samo sa tobom djelim sve javno i sve tajno. Samo od Tebe pomoć tražim i samo u Tebe vjerujem, samo tebe obožavam, i vjerujem da je Muhammed s.a.v.s., Tvoj zadnji Poslanik.

Samo Ti možeš moje stanje promjenuti, pa Te molim da to učiniš, da me izvedeš iz tmine na svijetlo. Zbog Tebe suze puštam, zbog Tebe sam radonsa, od Tebe strahujem, pa te oh Najljepši i Najuzvišeniji molim da mi podariš istinsku bogobojaznost.


Allahumma amiiin ya rabbil alemin

Dova je naš spas
<< 09/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


٠•● Nase oruzje ●•٠

٠•● Oni vole Allaha ●•٠
~ Kozaracki kuhar ~
~ Amela ~
~ Amatullah ~
~ Die wahre Religion ~
~ Duaa/Bittgebete ~
~ Islamische Datenbank ~


-> VRIJEME TEČE <-

٠•● Nauka! (Bosanski) ●•٠

٠•● Nauka! (Deutsch) ●•٠

٠•● POUKA ●•٠
Momenti primanja dove

U casnim tekstovima stoji da se dova prima u sledecim vremenima:
-Lejletul kadr
-Mjesec Ramadan
-Dzumanska noc
-Bajramske noci
-Vrijeme zadnje trecine noci
-U vrijeme zore
-U posljednji dzumanski sat
-U vrijeme izmedu ezana i ikameta
-U vrijeme silaska neke nevolje
-Nakon propisanog namaza
-Poslije ucenja Kur`ana
-Prilikom cinjenja sedzde
-Pri spustanju kise
-Prilikom kretanja u borbu na Allahovom putu
-U vrijeme kad je srce cisto
-U vrijeme iftara
-Izmedu podne i ikindije namaza
-U vrijeme putovanja
-U vrijeme teskih okolnosti


BROJAČ POSJETA
24483