Dova je naš spas

Bismillahi Rrahmani Rrahim

20.09.2007.

Bittgebet im Ramadan
Astaghfirullah wa etubu ilejh

"Oh Allah, wir haben für dich gefastet, nimm unser Fasten an. Wir wissen, dass es Mescnhen gibt, die in diesem gesegneten Monat fasten und dennoch zum Iftar kaum etwas zu Essen haben. Ernähre sie und mache sie satt und befühige uns, für sie zu spenden und nimm unsere Bittgebete für sie an.

Oh Herr, lass uns und alle Menschen als Belohnung für unser Fasten in Dein Djannah eingehen und mindere unsere Belohnng nicht, auch wenn wir ohne Schwere und Härte fasten dürfen.

Oh Allah, der Du die gesamte Schöpfung in Händen hälst und Leben und Versorgung gibst, segne unsere Tage im Ramadan und vertiefe unseren Glauben an Dich und lass uns Deine Nähe spüren."

20.09.2007.

Dova potištenog
Bismillahi Rrahmani Rrahim

Astaghfirullah wa etubu ilejh!


Kada je Junus, a.s., nestrpljivo napustio svoj narod na kojeg je bio ljut, Allah ga je kaznio odredivši mu da se ukrca na lađu koja je bila tijesna za sve putnike koji su bili na njoj. Putnici su se međusobno dogovorili da nekog do njih bace sa lađe i u tom cilju bacili su strjelice tri puta. Svaki put strjelica je pala na Junusa, a.s., što je bilo razlog da baš on bude bačen sa lađe. Kada su ga bacili u more progutao ga je kit. Logično je i neminovno bilo da ovaj kit postane kabur Junusu, a.s., ali je on u tmini i mraku kitovog stomaka zavapio: "Nema boga, osim Tebe, hvaljen neka si! A ja sam se zaista ogriješio prema sebi!" (Al-Enbija: 87)

Ovim riječima je molio Zun-Nun svojeg Gospodara. Molio je riječima koje u sebi sadrže tri komponente:

a) Tevhid (monoteizam);
b) slavljenje i veličanje Allaha (subhaneke), dakle govorio je da smatra Allaha Uzvišenim i pravednim;
c) priznanje svoje greške rekavši da je bio jedan od nepravednih.

Allah, dž.š., ga je spasio nesreće i izbavio ga iz škripca na način što ga je kit izbacio na obalu mora zbog te dove. "Odazvasmo i tegobe ga spasismo; eto, tako Mi spašavamo vjernike." (Al-Enbija: 88)
Dakle, kada vjernici dožive ono što je doživio Junus, a.s., pa zamole Allaha, dž.š., iskrena srca i nade da će im Allah, dž.š., uslišati molbu, On će ih spasiti.

Zato Poslanik, s.a.v.s., veli: »Nema čovjeka muslimana koji izgovori dovu Zun-Nuna: La ilahe illa ente subhaneke inni kuntu minez-zalimin, a da mu je Allah ne usliša.«
U drugom rivajetu se navodi: »Jedan čovjek upita: O Božji Poslaniče, da li je ova dova bila samo za Junusa ili za vjernike uopšte? Poslanik, a.s., reče: Zar nisi čuo riječi Allaha: We nedždžejnahu mine-l-gammi we kezalike nundži-l-mu'minin.«
Draga braćo, mi puno molimo Allaha, dž.š., ali je neophodno da prvo ispunimo uslove priznanja molbe da bi nam s Allah, dž.š., na nju odazvao, a On se odziva kada hoće i kome hoće.

Dova je naš spas
<< 09/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


٠•● Nase oruzje ●•٠

٠•● Oni vole Allaha ●•٠
~ Kozaracki kuhar ~
~ Amela ~
~ Amatullah ~
~ Die wahre Religion ~
~ Duaa/Bittgebete ~
~ Islamische Datenbank ~


-> VRIJEME TEČE <-

٠•● Nauka! (Bosanski) ●•٠

٠•● Nauka! (Deutsch) ●•٠

٠•● POUKA ●•٠
Momenti primanja dove

U casnim tekstovima stoji da se dova prima u sledecim vremenima:
-Lejletul kadr
-Mjesec Ramadan
-Dzumanska noc
-Bajramske noci
-Vrijeme zadnje trecine noci
-U vrijeme zore
-U posljednji dzumanski sat
-U vrijeme izmedu ezana i ikameta
-U vrijeme silaska neke nevolje
-Nakon propisanog namaza
-Poslije ucenja Kur`ana
-Prilikom cinjenja sedzde
-Pri spustanju kise
-Prilikom kretanja u borbu na Allahovom putu
-U vrijeme kad je srce cisto
-U vrijeme iftara
-Izmedu podne i ikindije namaza
-U vrijeme putovanja
-U vrijeme teskih okolnosti


BROJAČ POSJETA
24483